Meet the expert: een dag uit het leven van bouwhistoricus Stefanie

Hallo allemaal! Mijn naam is Stefanie van der Wallen en al bijna een decennium lang(!) maak ik deel uit van het van het team van Erfgoed en Visie. Wanneer mensen me vragen wat mijn baan precies inhoudt, zie ik vaak nieuwsgierige gezichten. Mijn antwoord? "Eigenlijk is het écht heel gevarieerd!” Maar wat betekent dat nu echt? En waarom werk ik met zoveel plezier bij Erfgoed en Visie? Om deze vragen helder te beantwoorden, neem ik je graag mee in mijn verhaal.

Erin gerold en blijven plakken

Na mijn studies Geschiedenis startte ik met een 2 jaar durende Master-na-Master monumentenzorg in Antwerpen. In het eerste jaar werd er van ons verwacht stage te doen en ik kwam hiervoor toevallig bij Erfgoed en Visie terecht.

Dat beviel langs 2 kanten zo hard dat ik na de stage er aan de slag mocht blijven als jobstudent. Ik kreeg er de flexibiliteit om 2 dagen in de week werken te combineren met mijn laatste masterjaar. Een mooie kans die nadien resulteerde in een voltijdse, vaste job als bouwhistoricus. Ik was trouwens de allereerste bouwhistoricus van het team, ondertussen zijn wel al met 5!

Elke ochtend hetzelfde, elke dag anders

Mijn ochtendroutine? Die ziet er elke dag wel een beetje hetzelfde uit. Na de zoon uit bed gehaald en klaargemaakt te hebben, neem ik de hond mee op een wandelingetje en zorg ik daarna dat iedereen op het juiste moment geraakt waar hij moet geraken. Vanaf daarna is het wel elke dag een beetje anders.

Soms moet ik op plaatsbezoek voor een klant, dan rij ik het hele land door om prachtige erfgoedsites te ontdekken. Staat er bureauwerk op de agenda dan vind je me 2 dagen terug op ons kantoor in Antwerpen, 2 dagen in Malle en werk ik 1 dag van thuis uit.

Een gemiddelde dag bestaat dan uit een halve dag projectwerk en een halve dag werk voor het team (offertes, ondersteunen van collega’s en aansturen van projecten) afgewisseld met een gezellige lunch met de collega’s. Da’s éxtra leuk als de zon schijnt, want in Malle kunnen we dan buiten terecht in onze gezellige tuin. De vrijdag eten we trouwens altijd broodjes samen, hét moment om even te bouwen aan de groepssfeer.

  • Stefanie van der Wallen

Erfgoed is altijd compromissen zoeken

Inhoudelijk ben ik heel vaak bezig met juridisch advies geven, erfgoednota’s opvragen en bestuderen, bouwhistorisch onderzoek doen en beheersplannen opmaken. Maar uiteindelijk draait het in het hele verhaal eigenlijk vaak om compromissen zoeken. Met de eigenaars, de overheid én het algemeen belang van het erfgoed an sich.

Dat compromissen zoeken en in overleg gaan zorgt ervoor dat ik niet enkel met erfgoed bezig ben maar ook heel veel met mensen. Die combinatie maakt de job voor mij zo boeiend en gevarieerd. Samen op zoek gaan naar de meest ideale oplossing vind ik fantastisch.

Altijd in beweging, altijd blijven groeien

Wat werken bij Erfgoed en Visie zo boeiend houdt, is de mogelijkheid om jezelf te blijven ontwikkelen in de richting die je zelf wilt. Zo heeft elke collega een eigen ontwikkelingsplan en kiest die zelf in welke richting die zijn of haar expertise wilt uitbreiden.

Dat geeft veel vertrouwen in het bureau, want voor elk onderwerp hebben we wel een gespecialiseerd aanspreekpunt. Zo hebben we een collega die expert brandveiligheid is en een andere die zich dan weer verdiept in begraafplaatsen.

Maar we blijven zeker niet op ons eigen kenniseiland zitten. Elke maand komen we samen met het hele team en presenteert iedereen wat hij of zij afgelopen maand heeft geleerd of welke nieuwe inzichten er uit een bepaald project zijn gekomen. Zo groeien we niet enkel als individuen maar ook als team én bureau.

Toen ik net begon, bestond Erfgoed & Visie uit 9 collega’s. Ondertussen zijn het er 26 geworden. Toch proberen we het ‘kleine’ gevoel te behouden door steeds met elkaar te verbinden.

  • Stefanie van der Wallen

Soms is werken als vakantie

De afgelopen 9 jaar deed ik heel wat projecten waar ik best trots op ben. Eén van die projecten is het beheersplan voor De Concessie in De Haan. Een super groot project waarbij we meer dan 400 panden hebben geïnventariseerd. Het resultaat? Richtlijnen voor dit prachtig stukje kusterfgoed. Bonus: de plaatsbezoeken in de zomer voelden een beetje als ‘vakantie’ en de ijsjes als pauze waren een extra troef.

Een groter wordende bende, maar steeds verbonden

Toen ik net begon, bestond Erfgoed & Visie uit 9 collega’s. Ondertussen zijn het er 26 geworden. Toch proberen we het ‘kleine’ gevoel te behouden door steeds met elkaar te verbinden. Niet enkel onze vergaderingen en tuinlunchen helpen daarbij, ook digitaal staan we graag in verbinding. In onze WhatsAppgroep worden er zo foto’s en anekdotes vanop de baan gedeeld. Per ongeluk een vleermuis buitengesloten? Een prachtig pareltje gespot? Of gewoon zin om te delen? Het kan allemaal!

De verbondenheid, doorgroeimogelijkheden, expertises, unieke plaatsbezoeken en gevarieerde jobinhoud maken dat werken bij Erfgoed en Visie een aanrader is. Ik doe er met plezier nog wel 10 jaar bij. 😉

Ook deel uitmaken van United Experts Group?

Ontdek onze vacatures